Scroll Top

Memorandum 2024 – 8 actiepunten

Memorandum 2024

8 ACTIEPUNTEN OM PERFORMANTER AAN TE BESTEDEN VANAF DE VOLGENDE LEGISLATUUR

Overheidsopdrachten zijn een belangrijk aspect van onze Belgische economie. Ze vertegenwoordigen 15,3% van het BBP van ons land en meer dan 25% van de publieke uitgaven[1].

Het is via overheidsopdrachten dat de overheid voorziet in haar eigen behoeften (aankopen van materieel, ICT-infrastructuur, bouw van overheidsgebouwen, …), maar ook een antwoord biedt aan maatschappelijke noden (mobiliteit, …).

Het wetgevend kader voor overheidsopdrachten is een federale materie (op basis van Europese richtlijnen), maar het gebruik van overheidsopdrachten zit op elk bestuursniveau in ons land.

De Stichting Overheidsopdrachten stelt hierbij een aantal actiepunten voor, die samen getroffen moeten worden om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan en ervoor te kunnen zorgen dat overheidsopdrachten (kosten)efficiënter kunnen aanbesteed worden.

overheidsopdrachten - bestedingen
[1] OESO-rapport, Panorama des administrations publiques 2021, poids des marchés publics, raadpleegbaar op https://www.oecd-ilibrary.org/sites/8c0d04cb-fr/index.html?itemId=/content/component/8c0d04cb-fr#fig8-1.

Gerelateerde berichten

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.